Kunsten å selga jordber
Nå når eg jobbe andra året som jordberselger på Lura, tenkte eg at eg konne komma med en liden arbeidsbeskrivelse for alle naive sjeler som tror at jorberselging e en lett og tildels kjedlig jobb der du bare sitte og lese ei bog:
Arbeidsoppgava: Før me åpne må du ver me og setta opp bordå, bera ud kassa me jordber ( ca 10-20 kassa à 6 kg), og setta alt på plass. Ellers må du heila tidå passa på at korgene står fint, at d iche e stygge ber, og at d e nok pappkassa, som du brette sjøl. Kunda lige å tro at de korgene i midten e best, så du må heila tidå fylla igjen hålå. Bordet sga dessuten ver follt, og d har en viss størrelse.
Så må du og ha endel kunnskaper om jorber, ka type de e, koss de best oppbevares, om de e frilands, etc... Kunda e ganske kreative me spørsmålå sine... Berå ska iche ha så mye reggen eller sol på seg, men d komme eg tebage t.
Kundebehandling e en viktig del av jobben. Og kunda komme i alle varianta. Enkelte kan setta tålmodigheten på prøve, andre e bare ondskapsfulle. Men heldigvis har me og endel hyggelige som skrøyde og takke. Eg kan ta for någen eksempler på eksemplarer av arten jordberkunda:
- Den kvalitetsbevisste kunden som kan sine forbrukerrettigheter. Denne gruppå e variert. Me har alt fra de som e fornøyd når de kjøbe de stusste bera og de som gjentar fem-seks gonge at de va skikkelig stygge og at de e vant t bedre (les: skjelle deg ud) t de som true med å gå t søksmål fordi d va små ber i bånnen på ei korg me stor ber. Eg konne nevnt mange andre.
- Den halvperverse småsprø kunden. Denne typen har eg bare ett eksempel på. Men han kom en dag og påstod at han va fra mattilsynet og ville ha meg t å bora alle neglene mine inn i någen ber for å testa de for bakteria. D må nevnas at han iche hadde verken bestemte kler eller legitimasjon. Någen dage ittepå kom an igjen og sa "D sama i dag". Bare synd at eg hadde snakt me søster mi så hadde hatt han (svært sannsynlig den same) innom hos seg på Mega tri gonger der hu b.la sko spotta på et smørbrød. Når eg sa at eg iche gjekk på den i dag, blei an så skoffa at an glømte å få 25 kr igjen. Ka motivet hans for å driva på sånn e, vett che eg, og d vil eg che tenka på heller...
D komme ganske mange kunda, så du får che sotte på rompå så lenge...!
Vær og vind: Som kjent en faktor som variere sterk i Norge. Du må tåla hete, storm og reggen (mye reggen). Viss d styrte ner, fristes du gjerna t å ta på regnbokså fysst, men her e d berå så sga prioriteras! Alt sga i ly for reggenet. Vind kan jørr d veldig kaldt, men iche minst utgjør d en fare for liv og helsa. Parasolla kan nemlig slida seg laus fra tauå de e bonde me, letta og angriba deg ovenfra. E du heldige, knekke de, istedenfor at de knekke deg. (Har erfaring...) Bare synd at de då iche funke, og at nye må chøbas...
Ellers e d egentlig en ganske fin jobb, ganske lig andre jobba. Så får du spisa gratis jordber :o)
Så viss du e interessert, kan eg snakka me sjefen for deg...
Her e en nydelig paint-tegning som illustrere forskjellen på typane.
Merk: Korona e che nødvendigvis mindre, d e bare che så lett å beregna i paint ;o)
Arbeidsoppgava: Før me åpne må du ver me og setta opp bordå, bera ud kassa me jordber ( ca 10-20 kassa à 6 kg), og setta alt på plass. Ellers må du heila tidå passa på at korgene står fint, at d iche e stygge ber, og at d e nok pappkassa, som du brette sjøl. Kunda lige å tro at de korgene i midten e best, så du må heila tidå fylla igjen hålå. Bordet sga dessuten ver follt, og d har en viss størrelse.
Så må du og ha endel kunnskaper om jorber, ka type de e, koss de best oppbevares, om de e frilands, etc... Kunda e ganske kreative me spørsmålå sine... Berå ska iche ha så mye reggen eller sol på seg, men d komme eg tebage t.
Kundebehandling e en viktig del av jobben. Og kunda komme i alle varianta. Enkelte kan setta tålmodigheten på prøve, andre e bare ondskapsfulle. Men heldigvis har me og endel hyggelige som skrøyde og takke. Eg kan ta for någen eksempler på eksemplarer av arten jordberkunda:
- Den kvalitetsbevisste kunden som kan sine forbrukerrettigheter. Denne gruppå e variert. Me har alt fra de som e fornøyd når de kjøbe de stusste bera og de som gjentar fem-seks gonge at de va skikkelig stygge og at de e vant t bedre (les: skjelle deg ud) t de som true med å gå t søksmål fordi d va små ber i bånnen på ei korg me stor ber. Eg konne nevnt mange andre.
- Den halvperverse småsprø kunden. Denne typen har eg bare ett eksempel på. Men han kom en dag og påstod at han va fra mattilsynet og ville ha meg t å bora alle neglene mine inn i någen ber for å testa de for bakteria. D må nevnas at han iche hadde verken bestemte kler eller legitimasjon. Någen dage ittepå kom an igjen og sa "D sama i dag". Bare synd at eg hadde snakt me søster mi så hadde hatt han (svært sannsynlig den same) innom hos seg på Mega tri gonger der hu b.la sko spotta på et smørbrød. Når eg sa at eg iche gjekk på den i dag, blei an så skoffa at an glømte å få 25 kr igjen. Ka motivet hans for å driva på sånn e, vett che eg, og d vil eg che tenka på heller...
D komme ganske mange kunda, så du får che sotte på rompå så lenge...!
Vær og vind: Som kjent en faktor som variere sterk i Norge. Du må tåla hete, storm og reggen (mye reggen). Viss d styrte ner, fristes du gjerna t å ta på regnbokså fysst, men her e d berå så sga prioriteras! Alt sga i ly for reggenet. Vind kan jørr d veldig kaldt, men iche minst utgjør d en fare for liv og helsa. Parasolla kan nemlig slida seg laus fra tauå de e bonde me, letta og angriba deg ovenfra. E du heldige, knekke de, istedenfor at de knekke deg. (Har erfaring...) Bare synd at de då iche funke, og at nye må chøbas...
Ellers e d egentlig en ganske fin jobb, ganske lig andre jobba. Så får du spisa gratis jordber :o)
Så viss du e interessert, kan eg snakka me sjefen for deg...
Her e en nydelig paint-tegning som illustrere forskjellen på typane.
Merk: Korona e che nødvendigvis mindre, d e bare che så lett å beregna i paint ;o)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home